Tipy na vánoční dárky z Valach

Každý rok je to stejné. Co zas mám dať tem mojim milovaným pod stromeček? Asi nejsu sama, gdo si tým láme hlavu rok co rok. Gdyž už sú v rodině aj malé děti, většinú to sklúzne k temu, že si dospěláci vyměńujú akoráť peníze v obálce, což už postrádá naprosto kúzlo Vánoc. Jasné, že to kúzlo je hlavně o tom, že sa potkáme s rodinú, díváme sa na pohádky a pojídáme v klidečku cukroví a sme rádi, že sme! Ale přece enom ty dárky k Vánocom patříja a každého potěší neco pjekného dostať a ešče víc zahřeje nečím pjekným svoje blízké obdarovať. Tož sem si řekla, že zkusím dať dohromady nejaké tipy na dárky, keré dávajú smysl a keré možú byť inspiracú na vánoční dárečky aj pro tebe. Všecko, co tu najdeš, sú ozkúšané tipy na lokální výrobce, keří svoju prácu dělajú ze srdéčka. Všeci sa nacházajú na Valašsku nebo blízkém okolí, a tož nákupem takýchto dárečkú podpoříš ne enom místní šikovné ludi, ale aj ekonomiku na Valašsku a trochu uchráníš aj přírodu, gdyž ti ty balíčky nepojedú až z Číny. :)

Květomluva - bylinné čaje v BIO kvalitě z Vlachovic

Radek se Zuzkú sú praví Valaši, keří dbajú o valašskú přírodu tak, že by před něma měl jeden klobúk smeknúť. Všecky jejich bylinky sú pjestované šetrně a s láskú. Takýto dáreček potěší každého, no hlavně tým uděláš radosť babičkám a dědečkom, keří silu bylin znajú a věříja v ňu. No krom čajú tam najdeš ale aj neco pjekného pro svoju milú nebo milého, třeba bylinné kúpele nebo sirupy.

uvod_caje

Edi Naturalis - kosmetické přípravky Byliny Beskyd

Další človíček, kerý sa tulí s beskydskýma bylinkama a vytvářá z nich zázračné výrobky, je Editka. Pocházá z Kozlovic, poslední dědinky na Valašsku směrem na Ostravu, gde takéj sbírá rostlinky, kerú sú všecky bez jakékoliv chemie a vyrábjá z nich tělové oleje, pleťové balzámy aj oleje a séra. Takýmto dárkem potěšíš maminku aj babičku.

190013961_102735018645466_4220413749994654154_nfull

Děvče v Kroji - folklórní sukénky od cérek z Ostravy

Tož to je neco. Skupinka cérek sa jednú vydala na výšlap v krojoch a vzbudily zájem neenom všeckých kolemdúcích, ale hlavně ludí na sociálních síťách. Zájem o jejich dobrodružství v krojoch sa tak rozjel, že mosely ty kroje a folklorní sukénky začať šiť aj pro veřejnosť. Dneska si na jejich stránkách možeš vybrať oblečení z látek, keré enom tak negdo nemá. Esli miluješ folklór, toto mosíš prozkúmať!

Výstřižek2

Valaškování - valašské ponožky z Rožnova pod Radhoštěm

Tož to by nebyly Vánoce, gdyby pod stromečkem nebyly ponožky! Tych není nigdy dosť. Prozkúmaj náš eshop, gde najdeš ponožky inspirované valašskú přírodú aj tradicama. Nově možeš takéj kúpiť krásné dárkové krabičky na 3 páry ponožek nebo na tričko. Ponožky navrhujem a vyrábjáme v Rožnově pod Radhoštěm, takže možeš očekávať kvalitu vytvořenú poctivýma Valachama. Takýto dárek sa hodí všeckému osazenstvu pod vánočním stromečkem.

DSC_0506-2

JaDoLi - vlněné výrobky ze samoty na Hutisku

No a gdybys zatúžil obdarovať nekoho výrobkama z pravéj ovčí vlny, pak sa mrkni, co všecko vyrábjá šikovná přadlenka Vierka. To, že dokáže ručně zpracovať srsť z oveček do krásných výrobkú, nikoho nepřekvapí, ale gdyž vytasí čepicu z ťavy nebo z koňa, tož to každému brada až o zem klapne. Krásný a zároveň praktický dárek na Vánoce sú vlněné kule do sušičky, keré zkrátíja dobu sušení až o 20%. A gdyž budeš chceť darovať zážitek, možeš tchýňu poslať na kurz předení za Vierkú na jejich farmu a dobré 3 měsíce ju neuvidíš, jak tam sněhem zapadne. :)

ponožky z vlny

Makový svět - originální dárečky makovú bábú vyrábjané

Esli chceš potěšiť nejakú nežnú dušičku, kerá má ráda přírodu, rozhodně si prohlédni, co všecko vyrábjá Marcelka z maku pjestovaného na políčkách v Bystřicách a okolí. Takéto dárečky enom tak negde neseženeš. Je jediná, co znám, že vyrábjá neco tak krásného z maku.

IMG_20211109_150601_1

Buďme si blíž, teď ešče víc než jindy!

Tož tolik k tým typom. Snáď si v tom každý najde ten pravý dáreček. Všeckým hlavně ze srdéčka přeju, ať už dárečky kupujete nebo ne, abysme hlavně zažívali vnitřní svobodu a klid tak silně, že budem zářiť a ozařovať tú pohodú aj všecky naše milované, keří sa zrovna třeba nečeho bojíja nebo nemajú nejlepší dny. Vánoce sú nejkrásnější chvilky v roce, nenechme nic a nikoho nám je zkaziť nebo zakázať. Dokážú totiž roztopiť všecky ledy na našich srdéčkách, a to potřebujeme teď víc jak jindy. Aby si byl člověk člověku blíž.

Kúzelné Vánoce!

S láskú Klárka a Tom