5.-14.7.2024 si jedeme odfrknúť.

Valašská svaďba po našem a pár tipú k temu

Už je to jakýsi ten pátek, co sme sa vzali, ale tým, že už měla Klárka v břušku druhého prcka, nebylo moc času sa o tem rozepisovať. Tož dem na to teď...

Svaďbu si mosí každý udělať po svojem, aby si ten den užil, a tak sme to udělali aj my. Tož vám toť možem dať nejaké tipy, na čem sme sa spálili nebo co bysme za nás doporučili, pokuď ten váš velký den teprv chystáte. No a esli vás zajímá, jak náš svatební deň vypadal, přidali sme fotky aj video. :)

_DSC8663

Magické datum aj místo

Zvolte si den aj místo hlavně podle sebe. Abyste měli dosť času na plánování a datum sa vám lúbilo, ale zas nebylo až moc okaté a nepřitahovalo pozornosť a energii cizích ludí. Takéj abyste sa na tom místě cítili dobře a vyšli vám tam vstříc ve vašich požadavkoch. My sme zvolili svaďbu v pátek 8.9.2023 v 15 hod. na Kolibě na Pasekách v Rožnově, gde byli naprosto úžasní a dovolili nám každý náš výmysl. :) Sice svaďba v pátek odpoledňa pár svatebčanú odradila, ale ti, co tam chtěli byť, si to zařídili. A my sme díky temu měli celý víkend na střízlivění. Na chalupě Hubert, gde sme hosty ubytovali, sme si s něma mohli užiť aj hezký víkend a byl čas sa s nima pobaviť, což sa na samotné svaďbě nedalo moc stihnúť. My sme svaďbu chtěli rozhodně venku v přírodě, nese to riziko počasí, nám to ale vyšlo naprosto parádně. Měli sme aj tak zajištěné stany a "mokrú" variantu. Naščestí byl deň jak korálek.

DJI_0036

Tip k datumu: Bacha, ne každý den (víkend) a čas sa možete nechať oddať. Radši si to první zjistěte na úřadě města, gde sa chcete brať, než si zvolíte datum a přesné místo. A taky vás može oddať enem pověřená osoba z úradu města, gde bude svaďba probíhať a neexistuje žádný papír na to, aby vás oddal negdo iný, třeba z iného úřadu... esli to teda chcete měť oficiálně ten sňatek... :D

_DSC9718

A tady vám teda rovnú prozradíme, co skoro nigdo neví... my sme s tým zvoleným časem a datumem měli dosť komplikace. V pátek ve 3 nás už nigdo oddať moc nechtěl... Navíc sme si jako oddávajícího v nevědomosti hore popsaného tipu zvolili úžasného oddávajícího Jirku Kleina z Nového Jičína. Možná si pravíte, proč sme zvolili aj tak blbý čas, ale s takovým množstvím hostů a malým prostorem moc zázraku na slavnostní oběd nevykúzlíte. Tož sme sa rozhodli vynechať oběd, začíť po obřadu kávičkú a dortem a hneď navázať rautem. No prostě sme si to udělali celé po svojem, úplně jinak, než sú všeci zvyklí. A bylo to boží! :) No esli vás zajímá, jak sme tu prekérku s obřadem vyřešili, čtěte dál...

_DSC8893

Gdo je našemu srdéčku najbližší

Je to váš den a majú tam byť ludé, keré tam opravdu chcete. No negdy je to číslo docela velké. My sme měli asi 100 hostú, keří by sa do Koliby nevešli, tož sme to celé zajistili venku. Bylo to logisticky náročnější, ale stálo to za to. 

Tip: Berte sa ešče mladí, esli chcete malú svaďbu. S věkem totiž roste pravděpodobnosť, že vaši vrstevnící už budú měť také partnery a děti, a tým ten zástup hostú rychlo naroste. :D A takéj! Nenechte si svůj den nikým zkaziť a nezvěte nikoho z povinnosti. :)

 _DSC9285

Styl svaďby

My sme hostom nepsali žádný povinný dreskód, enem to, že ide o folklorní svaďbu, bude to celé do modra a nemosíja tahať obleky a plesové šaty s podpadkama. A tož sa aj stalo, že na svaďbě bylo nekolik párů v kroji nebo dobovém oblečení, a to hodně přidalo na celé atmosféře svaďby.

Tip : Kašlete na názory ostatních, udělajte si to po svojem, jak sa to lúbí vám!

_DSC8821

Šaty

My sme Valaškování, snažíme sa všecko vyrábjať na Valachách a zdobiť folklorně. Tož to by bylo, aby sme si objednali šaty na nejakém čínském ešopu. Rozhodli sme sa teda nechať si ušiť šaty na míru, keré nás vyjdú levněji jak půjčení a ešče nám možú později poslúžiť třeba na prodej na starodávných jarmarkoch. Jako látku sme zvolili len a ozdobili je výšivkama s naším vzorem Modrotisk II. Klárka vymyslela, že bude měť šaty nad kolena a k temu přidanú kolovú sukňu, kerú može gdykoliv odložiť. Mosíme přiznať, že byli z našeho oblečení všeci hosti nadšení. Bylo příjemné a lehké a dalo sa v tom krásně tančiť, a my sme si tak užili celý deň bez omezení. Navíc sme do stejných šatečkú oblékli aj našu paní ředitelku, tož ta temu celému dodala tu pravú jiskřičku. Škoda, že pro ňu speciálně vyrobenému věnečku nedala sebemenší šancu a hneď letěl do kúta. :D

Tip pro nevěstu: Aj kamarádky ťa možú hezky učesať a namalovať. Esli si zvyklá sa nemalovať, nemosíš to zaváděť ve svatební deň. Třeba sa pak nebudeš cítiť sama sebú a ešče dáš dosť peněz za vizážistku. Enem si nezapomeň na focení dať řasenku, jak Klárka... :D

 _DSC0034

Věneček - symbol ženské energie

Asi je jasné, že výzdoba byla parketa Klárky, ale Tom sa zapojil svojú mužskú silú a takéj kreativitú. Klárka od první chvíle věděla, že chce jednoduchú výzdobu a na hlavě věneček, a tož spojila nevěstin závoj a levanduli. Veškerú květinovú výzdobu ji pomáhala vyrobiť maminka a kamarádky. Věneček byl pro ňu ale tak důležitý, že si ho vyrobila sama. Navíc si na ňho navázala krajky, keré jí daly cérky na Přechodovém rituálu s věnováním, co jí přejú do společného života s Tomem. Byl to pro ňu tak velký symbol, že ju síla a energie žen, keré jí sú nejbližší, provázela v její svatební deň a nese si to poselství sebú do manželství. Třeba sa jednú bude vdávať Rozárka nebo Stázinka se stejným věnečkem, kerý jim chce Klárka schovať. Dřív sa předávaly svatební šaty nebo závoje, Klárka sa rozhodla pro věneček.

Tip k dekoracím: Plno věcí najdete na Pinterestu a lehko si je aj sami vyrobíte. Takéj sa dajú všemožně pučiť. My je máme ešče furť doma, tož sa klidně ozvěte, rádi vám je pučíme.

_DSC8681 

Čepení - tradice na Valašsku aj inde

Věneček byl Klárce sundaný večer, gdy proběhl rituál tzv. čepení. Věneček byl předaný Tomovi a Klárka dostala čepec. Od teho dňa je vdaná paní a podle valašské tradice by měla nosiť šátek a tzv. čepec oproti mladým a svobodným cérkám, keré věnečkem nebo mašlama ukazujú, že sú ešče k mání. Čepení byl jeden z nejdojemnějších a nejkrásnějších momentů naší svaďby, jak sa shodli všeci hosté. 

Tip na čepení: Poptajte sa folklorních súború ve vašem okolí. Pro nás čepení udělaly cérky jak jinak než z místního súboru VSPT Radhošť.

   _DSC0459 

Svatební kytička pentlama ovázaná

A co sa stalo s nevěstinú kyticů? Nevíme přesně, z kama tato tradica pocházá, ale přišlo nám pjeknější a i zábavnější pro hosty dělať vyvazování svatební kytky místo klasického házání. Zapojily sme tak všecky svobodné cérky aj roby a poslední, kerá v kole zostala se stužkú přivázanú na kyticu, by sa měla do roka a do ďna vdať. Tož my budem očekávať pozvánku.... :)

 _DSC0295

Obřad - rituál

Zažili sme spolu enem pár svadeb, ale v jednom sme měli jasno. Dycky nám přišlo lúto, že u obřadu skoro nigdo nic nevidí a neslyší, gdyž stojí negde vzadu. Tož sme sa rozhodli udělať obřad v kruhu, aby všeci viděli a slyšeli stejně. Tento kruh měl pro nás ale ešče větší význam, než si hosté mohli mysleť. Symbolizoval pro nás náš život a lidi, keří do ňho patřili a měli podíl na tom, kým sme. Celý kruh sme obešli vnitřkem jako symbol dosavadní cesty životem s rodinú, kerá nás vychovala a dovedla až do dňa, gdy sa z ní pomyslně vzdálíme a vykročíme do nové rodiny.  Uprostřed sme vstúpili do kruhu už enem my dva (vlastně nás v tu chvílu už bylo víc... :)), jako symbol vytvoření nové rodiny. Proč si nevytvoriť vlastní svatební rituál, kerý má hlubší smysl a dodá novomanželom tu správnú energiu do nové cesty životem? Navíc bylo super pozdraviť sa se všeckýma hostama a uvítat je takto, lebo nám bylo jasné, že později už nebude čas s každým prohodiť pár slov. 

111

Tip k obřadu: Esli vám bude dron fotiť nebo natáčať obřad, nezapomeňte ho při samotném obřadu vypnúť - stejně ty záběry, gdy sa mluví, sú k ničemu. Netušili sme, jak moc je to hlučné a aj gdyž stáli hosti v kruhu, někteří přeslechli aj to, že čekáme druhého prcka. :D

DJI_0019

Maličkosti dělajú zázraky

Hudba se zážitkem 

My sme hudbu volili podle charakteru celé naší svaďby a podle toho, že milujem cimbál. Ogaři z CM Čeláď nám zahráli aj moderní písničky, ale nejvíc sa tančilo na ty tradiční, a to hlavně proto, že sme zapojili hosty formú "poď si zkusiť tradiční tanec". Možem sa chlubiť tým, že máme v rodině Pepu a Vojtu, slavné odzemkáře z Radhošťa, keří aj se svojima cérkama všeckým ukázali, jak na to. Nejvíc srandy si užili Klárčini kamarádi z Irska a Holandska, keří ač v důchodovém věku, tančili čardáš aj polku o stošesť... :D

_DSC0405

 

Svatební hry - zapojit hosty

Na svaďbách sú typické nejrůznější hry. My sme měli dosť nabitý program všeckým možným, tož byl čas vlastně enem na jednu - tu s botama. Ale řekli sme si, že bude větší sranda zapojiť aj hosty, aby hlasovali a my sme sa tak aj dozvěděli, co si o nás myslíja. Na videu možete viděť nekeré naše reakce, třeba na otázku, gdo víc uklúzá apod. (Klárka!) :D Takéj sme vytvořili pro hosty takú "čil" zónu s dětským kútkem hneď u posezení a "tanečního parketu", a to byl taky supr nápad. Maminky říkaly, že už jim tam chyběla enem nejaká chúva a kojná, co by jela uspať dom děcka, aby mohly pařiť do rána... tož to možete zavésť na svojí svaďbě vy. :D My tam měli pro Rózinku díky Bohu babičky a lahvičky... :)

_DSC9955

Tip pro kavaránské povalače jak sme my...

Esli si potrpíte na kvalitní kávu, doporučujeme domluviť si nejakú pojízdnú kavárničku aj s posezením. U nás vyhrává Kavárna Tucan z Valmezu, lebo my tukaní kávu milujem! Maličkosť, kerá udělala opravdu hodně a všeci hosti z toho nápadu byli nadšení. 

_DSC0012

Tip na dort...

Za nás možem enom doporučiť nedělať velký dort, ale rači malý a k temu cupcakes. Bylo to super, že si vzal každý, gdy chtěl a neokorával mu dorť na taléřku, gdyž na ňho zrovna neměl chuť. Takéj sme to celé sladili do našeho vzoru a vypadalo to suprově. Moc děkujeme Patricii Čimerové z Kořenářství u cérek za upečení vynikajících dortíčků. Jedlý tisk na dortíky sme objednali na jedunaperniku.cz

_DSC9457

"První" tanec

Není až tak podstatné, kerý tanec si jako ten první zvolíte, hlavně aby to sedělo jak nevěstě, tak ženichovi. My sme přijali výzvu, a ač sami v súboru netancujem, rozhodli sme sa naučiť sa tanec Starodávný, kerý sme ale zařadili až v průběhu večera. Mosíme řécť, že sme si taneční přípravy moc užili a pomohlo nám to sa na sebe v tem předsvatebním shonu pjekně naladiť a zažiť spolu srandu aj trochu té romantiky. Moc děkujem Pepovi a Barči z Radhošťa, keří nás celú přípravú provedli. 

_DSC0340

A co prstýnky?

Chtěli sme neco originálního a věru sa nám nechtělo utrácať desetitisíce za prsténky. Tož sme zvolili šikovné ručičky Ondry z Nosím dřevo. Dokonce zrealizoval náš nápad a vyrobil na dřevěných prstýnkoch ozdobu z měsíčního kaménku, kerý měla Klárka v zásnubním prsténku od Toma. A tak tam máme v prsténku každý kúsek z teho krásného okamžiku, gdy Tom poklekl a vyslovil sa. :)

_DSC8460

Na prstýnky sme si pořídili krásnú, ručně vyrábjanú a zdobenú krabičku z kúsku dřeva od dalších šikovných lidiček, keré možete vídať na jarmarkoch. Majú supr tradiční stan a k temu originální název - KAKOZA. No a jelikož sú prsténky dřevěné, nosíme je enem při zvláštních přeližitosťách, a tož je budem měť v této krabičce schované navždycky. :)

_DSC0211

Nejdůležitější tip k rautu

Hlavně hodně řízků! :) Jako fakt hodně! :D Novomanželé většinú nemajú čas si raut užiť, tak jak při plánování jídelní tabule očekávajú, spíš majú problém najíť chvilku do sebe neco vůbec nasúkať. A tož sa može stať, že při obřadu nemyslí nevěsta na nic iného, než že má hlad, jako Klárka... :D 

 _DSC9737

Tip na konec na téma Peníze až na prvním místě: Esli sa bojíte, že vás svaďba bude stáť majlant, tož to sa bojíte správně. :D Na druhú stranu sa to většinú všecko vrátí v daroch od hostú. Naša "malá" svaďba vyšla kolem 250 tisíc, ale hlavně díky podpoře rodičú a pomoci všech z kruhu rodiny a přátel, sa nám to všecko vrátilo. Peníze jako dárek sú supr, ale co sme hodně ocenili, byly aj dárky přímo pro nás vyrábjané, např. dřevěné fotoalbum s našima ménama, dřevěná cedulka ručně vypalovaná ve stylu naší pozvánky, obraz nás dvú (tož ten nás dostal!) nebo poukazy na wellness  a glamping. Je to dojemné, gdyž si negdo dá s dárkem takú prácu a daruje vám neco, co ví, že si užijete a oceníte to. :)

_DSC9831

Mosíme řécť, že naša svaďba dopadla mnohem líp, než sme očekávali a moc sme si to užili. Ve 3 ráno sme leželi v posteli a povídali si, co bylo nejlepší a co všecko sa událo...(mimčo už bylo v břušku, tož sme neměli žádné novomanželské povinnosti... :D). Usnuli sme oba při povídání si s nádherným pocitem, že sme do společného života vykročili po svojem a s radosťú.

_DSC8715

A esli vás zajímá, jak celý náš deň vypadal - možete sa na ňho podívať na videu, keré sme takéj chtěli vyrobiť po svojem a ne podle klasických a u většiny svadeb stejných scénářú. Děkujem za něho Studiu Rožnov. Za krásné fotky děkujem švarnému ogárkovi z dědiny Vidče Filipovi Nerádovi. Velký dík patří ešče dvěma cérečkám, našim svědkyním, keré nám s celým svatebním dněm moc pomohly a bez nich bysme to nedali. :)

_DSC8470

Ajo, málem bysme zapomněli... slíbili sme vám na začátku, že prozradíme to tajemství, jak sme to vyřešili s obřadem... Prozradíme! Ale mosíte sa nás na to optať osobně, třeba na nejakém jarmarku. :)

_DSC8646

A teď už to video... :)