Valašský kroj - pjekně po lopatě

Jaké je to pozdvižení, gdyž dneska vidíme kohosi v kroju. Takéj ťa hneď napadne, esli sa netočí negde nejaká pohádka? No v Rožnově je to ale celkem bježná vjec, aj tak to byla zajímavá zkušenosť, oblécť si na sebe neco, co trochu připomíná valašský kroj a jíť sa projíť do Valašského muzea v přírodě. Všeci ti moderně oblečení žáci škol na nás hleděli jak na zjevení. Gdosi sa nás aj ptal, v kolik máme vystúpení. No a my sme si šli zatým enom udělať pár fotek v našem pracovním oblečení.

Valašský kroj

Naša rodina nás velice podporuje v tem, co děláme a vyrábjáme, a tož sme ty pracovní kroje dostali k Vánocom, abysme mohli pjekně ladiť s tým naším povoláním. Klárka v rodině krojované nemá, aj gdyž z Valašska pocházá, tož ta z teho byla nadšená jak malé děcko. Furť sa točila jak kača v čepici, až sebú málem na zem flákla. Tancovať ju totiž takéj nigdo doma neučil, a tož nevěděla, jak sa točiť a nezamotať si u teho nohy aj hlavu. Tom má tradicu folkloristú v rodě a aj sám sa ešče v pubertě točil kolem cérek v krojoch. Tož to by bylo, aby tam nehodil nejakú tu odzemkářskú pozicu, gdyž aj jeho strýcové sú slavní odzemkáři

Valašský kroj tanec

No a gdo by chtěl namítať, že přeca na sobě nemáme pravý valašský kroj, tož to sa hádať nebudem. Je to tak. My máme také valašské oblečení, keré nám má slúžiť na tradiční jarmarky. Klárka oblékla kanafasku a fěrtůšek a Tom má takú lněnú košulu a gatě. No a boty? Tož to naše točení sme aj tak horko těžko zvládali v teniskách, tož možem enom smeknúť klobúk před těma, co to v krpoch a teplých kopicách zvládajú! Že nevíš, co nekeré ty názvy znamenajú? Nevadí, podíváme sa na ně. No enem dúfajme, že sa v tem nezamocem, jak Klárka v tych sukňách.

Dámský valašský kroj

Věděls, že málo gdo zdědil po svojich staříčkoch kroj? Aby taky jo, šak oni je v něm moseli aj pohřbívať. Byl to veliký poklad, ale takéj vlastně nic moc jiného neměli. Skoro v každéj rodině si uměli onehdá vlastní kroje ušiť. Tož co takéj měli za dlúhých zimních večeroch dělať? Dneska už to umí málogdo, ale gdyž sa rozhodneš si vlastní ručně šitý kroj pořídiť, tož to aby sis pořádně pošetřil! Je to umění a za ta so platí zlatem.

Pánský valašský kroj

No a jak teda ty kroje vypadaly a z čeho sa skládaly? Nejsme na to žádní velicí odborníci, ale tož snáď vám náš popisek pomože sa v tom zorientovať a až ti cérka nakáže, ať jí fěrtoch povolíš, nebudeš jí hneď podprsenku rozepínať. 

Oblečení cérky

Rubáč - košilka, spodní prádlo

Kasanka/spodnička - lněná nebo bavlněná sukňa

Kanafaska - pracovní sukňa

Kordulka - vesta

Fěrtůšek nebo fěrtoch - zástěra z modrotisku

Sváteční fěrtoch - sukňa z brokátu

Šorec - zadní sukňa, barevná podle kraja

Rukávce - košula z bílého plátna s krajkú

Kopyce - pletené ponožky

Krpce - kožené botky

Šněrovací vysoké botky - černé kožené, ke svátečnímu kroju

Bílé punčocháčky - vzorované ke svátečnímu kroju

Čepec - nosily enem vdané roby na hlavě, svobodné cérky měly vjeneček nebo enom cop s dlúhú mašlú

Vyvazovačka/šátek - ten sa dával na čepec

 

Oblečení ogara

Košula - s rovnýma volnýma rukávama, jednoducho vyšívaná na hrudníku

Brunclek - vesta

Župica - slavnostní kabát

Gatě nebo nohavice - kalhoty, keré držel vybíjený řemeň

Klobúk - většinú stuhú zdobený

Kotula - spona na košolu, ta lepší byla perleťová

Valaška - dlúhá sekyrka

Krpce nebo vysoké černé boty - kožené botky

 Valašské kroje

 

Tož co pravíš na valašský kroj? Pomohl ti náš seznam nebo aj Klárčin obrázek sa v tom trošku zorientovať? Třeba až aj ty příště uvidíš nekoho v kroji, nebudeš čučať jak péro z divanu, jak sa praví, ale budeš měť o čem si s tú cérkú nebo ogarem pokecať, no a třeba aj u štamprle slivovice skončíte. 

Cérka v kroju      Odzemkář    

Enom chcem dodať, že do šití tradičních krojú sa zrovna púšťať nechcem, aj gdyž sa nám to tak lúbí! Pořáď jedem to svoje a platí, že chcem valašské tradice předávať mladým trochu tým moderním způsobem, a to realizujem hlavně díky našim návrhom na ponožkách. Třeba sa nám brzo podaří hodiť na ně nejak aj ten krásný valašský kroj. Každopádně vyzkúšať si tradiční oblečení Valachú na vlastní kožu stojí za to!